De Ontmoetingskerk is in 1968 gebouwd als een modern, functioneel gebouw. Het was een eenvoudig ontwerp met veel glas en een open uitstraling. De kerk had een grote zaal voor de diensten, een aantal kleinere ruimtes voor vergaderingen en activiteiten, en een toren met een kruis.
In de loop der jaren is de kerk een aantal keren verbouwd en uitgebreid. Zo is er een nieuwe foyer aangebouwd en is de toren verhoogd. Maar de kerk is altijd een belangrijk onderdeel van de gemeenschap van Rijsenhout gebleven.
Historisch overzicht
De Gereformeerde Kerk in Haarlemmermeer-Oost heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Hier is een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen:
1856:
- Op 31 augustus wordt de gemeente van Oostzij opgericht als een Christelijk Afgescheidene Gereformeerde Kerk.
- De eerste leden van de kerk kwamen grotendeels uit het Land van Altena en waren aanhangers van de Afscheiding van 1834.
- Aanvankelijk kwam de gemeente samen in een boerenschuur aan de Aalsmeerderweg voor leesdiensten.
1869:
- De Christelijk Afgescheidene Gereformeerde Kerk fuseert met de Kruisgezinden en wordt de Christelijke Gereformeerde Kerk genoemd.
1892:
- De Doleantie, een afscheiding binnen de Hervormde Kerk, speelt geen grote rol in de geschiedenis van de kerk van Oostzij.
- Wel vertrokken er na de Vereniging van afgescheidenen en dolerenden in 1892 leden naar omliggende kerken die na de Doleantie tot reformatie waren gekomen.
- Andersom sloten mensen die uit de Doleantie voortkwamen en naar het grondgebied van Oostzij verhuisden zich aan bij de gemeente.
1945:
- Een minderheid van de kerkenraadsleden, maar naar later bleek een meerderheid van de gemeenteleden, wenste te blijven behoren tot het kerkverband van de Gereformeerde Kerken in Nederland. 1 1. noord-hollandsarchief.nl noord-hollandsarchief.nl
- De Vrijmaking, een afscheiding binnen de Gereformeerde Kerken, had ook in Oostzij gevolgen.
- Predikant F. Mul maakte zich met een deel van de kerkenraad en gemeente vrij (370 leden), waardoor het andere deel (550 leden) zonder voorganger achterbleef.
1946:
- De overgebleven gemeente beroept J. de Lange als nieuwe predikant.
- Onder leiding van ds. De Lange, die zestien jaar in Oostzij bleef, herstelde de gemeente zich van de gevolgen van de oorlog en de Vrijmaking.
- Het ledental steeg gestaag.
1959:
- In verband met de uitbreiding van Schiphol werd het nabijgelegen dorp Rijk verplaatst, wat gevolgen had voor de kerkelijke gemeenschap.
1987:
- De Gereformeerde Kerk van Haarlemmermeer-Oostzijde federeert met de Hervormde Gemeente Rijk-Rijsenhout onder de naam Samen Op Weg-gemeente ‘Maranatha’ Haarlemmermeer-Oost.
2013:
- De Ontmoetingskerk in Rijsenhout, die deel uitmaakt van de Samen Op Weg-gemeente, wordt door brand verwoest.
2015:
- De herbouwde Ontmoetingskerk wordt in mei opgeleverd.
De geschiedenis van de Gereformeerde Kerk in Haarlemmermeer-Oost is een verhaal van geloof, doorzettingsvermogen en aanpassing aan veranderende omstandigheden. De kerk is altijd een belangrijk onderdeel van de gemeenschap van Rijsenhout geweest en zal dat naar verwachting ook in de toekomst blijven.
Voor meer informatie over de geschiedenis van de Gereformeerde Kerk in Haarlemmermeer-Oost, kunt u terecht op de website van het Noord-Hollands Archief: https://noord-hollandsarchief.nl/bronnen/archieven?mivast=236&mizig=210&miadt=236&micode=7040&miview=inv2