Een veilige kerk – vertrouwenspersonen in de Ring Hoofddorp

Een veilige omgeving, je veilig voelen… het zijn veelgehoorde opmerkingen, in relatie tot grensoverschrijdend gedrag, die ons de laatste jaren via diverse mediakanalen bereiken. 
Maar, is het een onderwerp dat alleen elders en buiten onze (directe) omgeving plaatsvindt of ligt dit toch iets genuanceerder?

Want hoe zorg je ervoor dat ook de kerk een plek is waar iedereen zich veilig voelt? Natuurlijk wil je iedereen vertrouwen, zeker binnen een kerk, maar we weten dat het soms ook niet goed kan gaan. Dat er soms misbruik gemaakt wordt van dat vertrouwen, dat bejegening naar elkaar beter of anders had gekund.  Of dat niet iedereen, ongeacht etniciteit, seksuele geaardheid, geloofsachtergrond, zich welkom voelt. Maar ook goede intenties kunnen soms anders worden ontvangen.  De arm om de schouder bij de één kan bij de ander juist helemaal verkeerd worden opgevat. 
Belangrijk is dat je óók binnen de kerk, je grens mag aangeven wat voor jou goed of niet goed voelt. De kerken nemen hun verantwoordelijkheid en daarom is binnen de protestante kerken in Nederland hier aandacht voor en heeft de generale synode het belang van ‘veilige kerk’ benadrukt. 

De synode besloot vervolgens dat er een regeling moet komen die de verplichting inhoudt dat predikanten en kerkelijk werkers, verbonden aan een gemeente, alsmede vrijwilligers/ambtsdragers die met kwetsbare mensen werken of leidinggevende taken hebben, een verklaring omtrent gedrag (VOG) overleggen, waarbij ook het gesprek over het onderwerp ‘veilige kerk’ gevoerd wordt. Per gemeente is of wordt dit verder uitgerold. 

Naast deze regelingen en verklaringen is het belangrijk dat er een vangnet is waar gemeenteleden terecht kunnen met hun vragen, vermoedens en meldingen aangaande grensoverschrijdend gedrag. Met zaken waarvoor ze niet naar een ambtsdrager willen gaan en waar, in alle vertrouwelijkheid, het gemeentelid zijn/haar casus bespreekbaar kan maken. Hiervoor zijn vertrouwenspersonen aangesteld.

De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor aan degene die met verhalen, vragen of meldingen bij hem of haar komt, adviseert over eventueel te nemen stappen en ondersteunt de persoon daarbij.

Binnen de ring Hoofddorp (gebied Haarlemmermeer, Aalsmeer, Kudelstaart en Uithoorn) zijn 5 vertrouwenspersonen actief. Het gemeentelid dat contact wenst met een vertrouwenspersoon is vrij om zelf te bepalen wie hij/zij benadert. Het kan de vertrouwenspersoon uit eigen of omliggende gemeente zijn maar het kan ook een vertrouwenspersoon zijn ‘met meer afstand’ tot de eigen gemeente.

Voor alle kerken is het belangrijk dat, wanneer er sprake is van grensoverschrijdend gedrag, er een plek wordt geboden om dit vertrouwelijk bespreekbaar te maken.

Vertrouwenspersonen t.b.v. de ring:

Uithoorn: 
Jeannette Voskamp-Salomons  
 vertrouwenspersoon@pkn-uithoorn.nl     
06-12135317

Aalsmeer Oost & Aalsmeer Dorp
Cora van Dillewijn                                                                                             
06-81153743
Henk Boor                                                                                                        
06-81153744


Hoofddorp:
Annet Bootsman                       
vertrouwenspersoon@pghoofddorp.nl              
06-46806972


Badhoevedorp:
Epie Boven                                                                                                       
020- 6592685